Të njohim speciet - Canis lupus - Ujku

Të njohim speciet - Canis lupus - Ujku

PicturedskakcTë njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunes së Orikumit - Canis lupus – Ujku   

Canis lupus – Ujku

Taksonomia e species:

- Mbretëria: Animalia

- Ndarja: Chordata

- Klasa: Mammalia

- Rendi: Carnivora

- Familja: Canidae

- Gjinia: Canis

- Lloji: Canis lupus

Karakteristikat e species: Ujku është anëtari më i madh i familjes Canidae, dhe dallohet më tej nga kojotat dhe çakejntë nga një kockë më e gjerë, veshë më të shkurtër, një torzë më e shkurtër dhe një bisht më i gjatë. Këmbët e ujkut janë mesatarisht më të gjatë se ato të kanidëve të tjerë, gjë që i mundëson kafshës të lëvizë me shpejtësi, dhe të kapërcejë borën e thellë. Veshët janë relativisht të vegjël dhe trekëndësh. Koka e ujkut është e madhe dhe e rëndë, me një ballë të gjerë, nofulla të forta dhe një fytyrë të gjatë dhe të hapur. Dhëmbët janë të mprehta dhe të mëdhenj, duke i bërë ato më të përshtatshme për shtypjen e kockave sesa ato të kanidëve të tjerë. Femrat kanë tendencë të kenë ballë më të ngushtë, qafë më të hollë, këmbë pak më të shkurtra dhe shpatulla më pak masive se meshkujt. Ujku është 105–160 cm I gjatë dhe 80–85 cm i lartë. Madhësia dhe pesha e ujkut modern rritet në përpjesëtim me gjerësinë në përputhje me rregullin e Bergmanit . Pesha mesatare e trupit të ujkut është 40 kg. Ujku ka gëzof dimri shumë të dendur , me një shtresë të shkurtër flokësh të gjatë dhe të trashë. Shumica e qimeve bien në pranverë dhe rriten përsëri në vjeshtë.

Dieta Ushqimore: Në të gjithë Euroazinë, ujqërit gjuajnë kryesisht drerin e kuq , kaproj dhe derra të egër . Në Amerikën e Veriut, preja më e rëndësishme e gjerë janë elku , brilopata, karibu, dreri bishtbardhë.

Etologjia: Ujku është territorial dhe në përgjithësi krijojnë territore shumë më të mëdha se sa kërkojnë për të mbijetuar duke siguruar një furnizim të qëndrueshëm të preve. Madhësia e territorit varet kryesisht nga sasia e preve e disponueshme dhe mosha e këlyshëve të grupeve. Grupet e ujqërve udhëtojnë vazhdimisht në kërkim të gjahut, duke mbuluar afërsisht 9% të territorit të tyre në ditë, mesatarisht 25 km / d. Zona e territorit të tyre është mesatarisht 35 km 2 (14 km katror) ku ata kalojnë 50% të kohës së tyre. Ujqërit reklamojnë territoret e tyre në grupe të tjera përmes shenjës së urinës dhe aromës . Markimi i aromave përfshin urinën, fecesin dhe aromat e gjëndrave anale

Jetëgjatësia: 6 – 8 vite (në gjendje të egër)

Statusi i ruajtjes sipas IUCN*:* Pak I rrezikuar, LC -Least Concern (popullatë e qëndrueshme)

Për të siguruar një mbrojtje më efikase të këtij lloji si dhe nxitjes për citizen science, në rastet e vëzhgimit të saj në natyrë përgjatë ndjekjes së shtigjeve në Parkun Kombëtar të Llogara-së, ju lutem të kontaktoni në faqet e mëposhtme duke e shoqëruar me foton reale, kordinatat e vendit ku u vu re dhe emrin tuaj.

Facebook: INCA Albania

Administrata Rajonale e Zonave te Mbrojtura Vlore

Llogora Visitor Center

logo

Rruga Islam Alla, Pallati IVEA, Kat I, Tirana, Albania

Na ndiqni: