LIQENI I OHRIT, TRASHËGIMI NATYRORE DHE KULTURORE BOTËRORE

LIQENI I OHRIT, TRASHËGIMI NATYRORE DHE KULTURORE BOTËRORE

Në sesionin e 43-të të Komitetit tëTrashëgimi së Botërore, që u mbajt në Baku nga 30 Qershori - 5 Korrik 2019 u regjistruan gjithsej 29 vende të reja në Listën e Trashëgimisë Botërore (një në Afrikë, dy në shtetet arabe, dhjetë në rajonin e Azi Paqësorit, 15 në Evropë dhe Amerikën e Veriut dhe një në Amerikën Latine).
Tashmë Lista e Trashëgimisë Botërore tani përmban 1,121 vende në 167 vende.
Njeherazi Komiteti miratoi heqjen nga Lista e Trashëgimisë Botërore në Rrezik nga vendet e Humberstone dhe Santa Laura Saltpeter Works (Kili) dhe vendlindja e Jezusit: Kisha e Lindjes dhe Pelegrinazhit Route, Bethlehem (Palestinë). Një pronë është shtuar në Listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik: Ishujt dhe Zonat e Mbrojtura të Gjirit të Kalifornisë (Meksikë).
Ky sesion riafirmoi potencialin e trashëgimisë në forcimin e bashkëpunimit midis shteteve, me mbishkrimin e zonës ndërkufitare të rajonit minerar Erzgebirge/Krušnohoří (të ndarë nga Gjermania dhe Çekia) dhe zgjerimi/shtrirjen në Shqipëri të trashëgimisë natyrore dhe kulturore të rajonit të Ohrit (MaqedoniaVeriore).
Bashkëpunimi dhe puna ndërmjetësuese për trashëgiminë gjithashtu mundësuan konsensus mbi vendimet lidhur me Lindjen e Mesme falë diskutimeve konstruktive me delegacionet e interesuara, veçanërisht Izraelin, Jordanin dhe Palestinën.
Disa vende të mëdha arkeologjike u shtuan në Listë, duke përfshirë Dilmun Burial Mounds (Bahrain), Ancient Ferrous Metallurgy Sites of Burkina Faso dhe site ikonik të Babilonisë (Irak), dikur qendra e Perandorisë Neo-Babylonian dhe site i Hanging Gardens, një nga Shtatë mrekullitë e Botës së Lashtë, të cilat kanë frymëzuar kulturën artistike, popullore dhe fetare në mbarë botën.
Mbishkrimi i Babilonisë, i kombinuar me investime të konsiderueshme nga Iraku, kontribuon në përpjekjet e UNESCO-s për të rindërtuar vendin dhe anijen e saj Ringjalljen e Shpirtit të Iniciativës së Mosulit.
Gjithashtu janë gdhendur sitet që janë thelbësore për ruajtjen e biodiversitetit global. Ato përfshijnë Santuari të Zogjve Migratorë përgjatë Bregut të Detit të Verdhë-Bohai, Gjirin e Kinës (Faza I) (Kina) dhe site French Austral Lands and Seas (France),  me një sipërfaqe mbi 67 milion hektarë që është vend me një nga përqendrimet më të larta të zogjve dhe gjitarëve detarë në botë.
Së fundi, mbishkrimi i siteve të Budj Bim Cultural Landscape within Australia’s Gundijmara Aboriginal region, and of Canada’s Writing-on-Stone/Áísínai’pi, një peizazh i shenjtë i popullit Blackfoot (Siksikáítitapi), njeh njohuritë e popujve indigjenë, thelbësorë për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe natyrore.
Përpjekje të konsiderueshme janë ende të nevojshme për të rritur dhe ruajtur trashëgiminë afrikane, e cila mbetet kryesisht e nën-përfaqësuar në listë. UNESCO gjithashtu për të riti thirrjen e saj për rigorozitet, integritet dhe përgjegjësinë shqyrtimin e nominimeve për të siguruar besueshmërinë e Konventës së Trashëgimisë Botërore dhe qëndrimin e saj në të ardhmen.
SITET E REJA NATYRORE:
Santuari i Zogjve Migrues përgjatë Coast of Yellow Sea-Bohai Gulf of China (Phase I) (China)
French Austral Lands and Seas (France).
French Austral Lands and Seas (France)
Vatnajökull National Park - dynamic nature of fire and ice (Iceland)
Hyrcanian Forests (Islamic Republic of Iran)
SITE TË PËRZIER:
Paraty and Ilha Grande - Culture and Biodiversity (Brazil)
SITE KULTURORE:
BudjBim Cultural Landscape (Australia)
Historic Centre of Sheki with the Khan’s Palace (Azerbaijan)
Dilmun Burial Mounds (Bahrain)
Ancient ferrous Metallurgy Sites of Burkina Faso (Burkina Faso)
Writing-on-Stone/Áísínai’pi (Canada)
Archaeological Ruins of Liangzhu City (China)
Landscape for Breeding and Training of Ceremonial Carriage Horses at Kladrubynad Labem (Czechia)
Erzgebirge/Krušnohoří Mining Region (Czechia, Germany)
Water Management System of Augsburg (Germany)
Jaipur City, Rajasthan (India)
Ombilin Coal Mining Heritage of Sawahlunto (Indonesia)
Babylon (Iraq)
Le CollinedelProsecco di Conegliano e Valdobbiadene (Italy)
Mozu-FuruichiKofun Group: Mounded Tombs of Ancient Japan (Japan)
Bagan (Myanmar)
Megalithic Jar Sites in Xiengkhuang - Plain of Jars (Lao People’s Democratic Republic)
Krzemionki Prehistoric Striped Flint Mining Region (Poland)
Sanctuary of Bom Jesus do Monte in Braga (Portugal)
Royal Building of Mafra – Palace, Basilica, Convent, Cerco Garden and Hunting Park (Tapada) (Portugal)
Seowon, Korean Neo-Confucian Academies (Republic of Korea)
Churches of the Pskov School of Architecture (Russian Federation)
RiscoCaido and the Sacred Mountains of Gran Canaria Cultural Landscape (Spain)
Jodrell Bank Observatory (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland)
The 20th-Century Architecture of Frank Lloyd Wright (United States of America)
 ***
logo

Rruga Islam Alla, Pallati IVEA, Kat I, Tirana, Albania

Na ndiqni: