Të njohim speciet - Colchicum Autumnale

Të njohim speciet - Colchicum Autumnale

Të njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunes së Orikumit   

Të njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunes së Orikumit - Colchicum Autumnale

Colchicum autumnale, Xhirokulli vjeshtor

Taksonomia e species:

-Mbretëria_ : Plantae

-Mbi\Ndarja: Tracheophytes

-Klasa : Equiseptosida

-Nën\klasa: Magnoliidae

-Rendi: Liliales

-Familja: Colchicaceae

-Gjinia: Colchicum

-Lloji: Colchicum autumnale

Karakteristikat e species: Colchicum autumnale, e njohur me emrin xhirokulli vjeshtor është një bimë mjekësore toksike e ngjashme në pamje me Crocusin e vërtetë, por I përket familjes Colchicaceae, në ndryshim nga Crocus e cila I përket familjes Iridaceae. Kjo bimë ka gjethet gjatësore deri në 25cm të gjata. Lulja është e vetmuar 4–7 cm, me 6 petale dhe 6 fije me antena portokalli dhe 3 shtyllëza të bardha. Gjatë periudhës së fertilizimit, vezorja ndodhet në nën tokë.

Shpërndarja: Është e vetmja specie e familjes Colchicaceae native në Britaninë e Madhe dhe Irland. Është e përhapur gjerësisht në Europë, nga Portugalia në Ukrahinë dhe është natyralizuar edhe në Rusi, Suedi, Shtetet Baltike dhe Zelandën e Re. Ajo shtrihet në kullota me lagështi, sidomos në zonat subalpine.

Rrezikshmëria: Colchicum është bimë toksike për shkak të përmbajtjes së colchicinës (e përdorshme për përdorime farmaceutike).Përbën një kërcënim të madh për specie e familjes Felidae. Gjethet dhe fruti përmbajnë nivelin më të lartë të toksinave, por të gjitha pjesët e saj vlerësohen si toksike

Statusi sipas IUCN: Europe: Pak I rrezikuar (LC, Least Concern)

*Kërcënimet*: Si rezultat i shfrytëzimit pa kriter për përdorime farmaceutike është dëmtuar e gjithë bima dhe është pakësuar në mënyrë të ndjeshme. Në zonat përgjatë shtigjeve vlerësohet të dëmtohet nga shkeljet e bagëtive dhe turistëve të pandërgjegjshëm.

Për të siguruar një mbrojtje më efikase të këtij lloji, në rastet e vëzhgimit të saj në natyrë përgjatë ndjekjes së shtigjeve në Parkun Kombëtar të Llogara-së, ju lutem të kontaktoni në faqet e mëposhtme duke e shoqëruar me foton reale, kordinatat e vendit ku u vu re dhe emrin tuaj.

Facebook: INCA Albania

Administrata Rajonale e Zonave te Mbrojtura Vlore

Llogora Visitor Center

logo

Rruga Islam Alla, Pallati IVEA, Kat I, Tirana, Albania

Na ndiqni: