Shqipëria Feston Ditën e Bregdetit Mesdhetar 2019

Shqipëria Feston Ditën e Bregdetit Mesdhetar 2019

Coast Day - Velipoja 28 Shtator 2019
Shqipëria Feston Ditën e Bregdetit Mesdhetar 2019
Bregdeti dhe ligatinat tona kanë nevojë për ne!

Ndryshimi i klimës po kërcënon ashpër bregdetin e Mesdheut - niveli i detit rritet dhe uji po ngrohet ndërsa ndryshimi i modeleve të stuhisë ndikon në jetën e më shumë se një të tretës së popullsisë së rajonit - rreth 180 milion njerëz. Bregdeti Shqiptar nuk bën përjashtim.

Çdo vit, vendet mesdhetare festojnë “Ditën e Bregdetit” për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e zonave bregdetare dhe mënyrat se si ato kontribuojnë në zhvillimin e qëndrueshëm. Sot në Peizazhin e Mbrojtur të Lumit Buna Velipojë, Shqipëria po bashkohet me këto festime për të promovuar ligatinat bregdetare si burim të jetës - ato sigurojnë ushqim, ujë të pastër dhe na mbrojnë nga përmbytjet, përveç se sigurojnë dhe shtëpi për specie të shumta. Aktivitete të ndryshme formuan një program të pasur, nga pastrimi i zonës së mbrojtur dhe një garë me biçikleta, në një konkurs fotografish dhe një panair tradicional me gatimet rajonale, artet dhe zakonet lokale.

Shqipëria është një vend i pasur me ligatina, laguna, liqene (artificiale dhe natyrore) lumenjtë dhe kënetat, ujëra të kripur dhe të ëmbla, janë të bollshme. Ka katër ligatina Ramsar me rëndësi kombëtare dhe ndërkombetare. Lumi Buna dhe Liqeni i Shkodrës, Liqenet e Prespës, Liqeni i Butrintit dhe Divjakë Karavasta, që kanë biodiversitetin më të pasur. Ligatinat e Velipojes janë gjithashtu të rëndësishme për zogjtë migratorë, siç janë Herons (Fam.Ardaide), Rosa (Aserids) dhe lajmëtarë të shumë specieve të ndryshme.

Festa u organizua nga partnerët e projektit Living Buna me mbështetjen e AKZM dhe AdRZM Shkodër.

Ngjarjet e Ditës së Bregut gjithashtu dhe si pjesë e fushatës OFFYourMap, janë organizuar në disa vende mesdhetare. Festimi rajonal u mbajt në Ayia Napa të Qipros dhe u pasua nga aktivitetet në Sardenjë në Itali, laguna Ghar el Melh në Tunizi dhe plazhi i gjatë i Ulqinit në Mal të Zi.

Mësoni më shumë rreth projektit Living Buna: http://livingbuna.org/

Vizitoni faqen zyrtare të Ditës së Bregdetit Mesdhetar: http://www.coastday.org/

Bashkohuni në fushatën “OFFYourMap” për ligatinat bregdetare në Mesdhe të udhehequr nga MedWet: http://offyourmap.org/

logo

Rruga Islam Alla, Pallati IVEA, Kat I, Tirana, Albania

Na ndiqni: