Hene, 28 Shtator 2020
Login | Mail

INSTITUTI PËR RUAJTJEN E NATYRËS NË SHQIPËRI

Njoftime

Ekosistem Inovativ të menaxhimit të mbetjeve

01 Korrik 2020

Bashkëpunimi i 4 vendeve të rajonit për krijimin e një Ekosistemi Inovativ të menaxhimit të mbetjeve - Projekti S.W.A.N, i...

Udhëzime për të kontribuar në Ditarin e Natyrës

09 Qershor 2020

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri mirëpret artikuj të ndryshëm të cilët ju dëshironi t’i publikoni në Ditarin e...

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27

27 Maj 2020

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27” Hyrje Rrugëtimi...

Thirrje shkollave për veprim

18 Dhjetor 2019

“Thirrje shkollave për veprim” është nisma e projektit ACAP drejtuar për të gjitha shkollat e rrethit të Vlorës, Beratit dhe...

ipa

                         csm logo 0c8a4cdd39          blueland
     ProjektiAdvokacise

Na kontaktoni

facebookwebmailgooglemap

Tiranë, 21 Shkurt 2014;

Në kuadër të projektit Parqet e Harkut Dinarik, i cili zbatohet nga WWF dhe INCA, u zhvillua në ambientet e Qendrës së Informacionit të Parkut Kombëtar Dajt, takimi i parë për vlerësimin e përftimeve që vijnë nga kjo zonë e mbrojtur. Pjesëmarrës në këtë takim ishim përfaqësues të administratës së parkut, përfaqësues të pushtetit lokal, Ministrisë së Mjedisit, përfaqësues nga bota akademike si dhe përfaqësues të bizneseve të zonës.

Presioni mbi parqet kombëtare vazhdon të rritet pasi kërkesat për burime natyrore, tokë, ujë janë zgjeruar tej mase. Organizatat që punojnë në mbrojtje të mjedisit mundohen te mbledhin argumente bindëse që mbështesin menaxhimin dhe vazhdimësinë e respektimit të statusit të zonës së mbrojtur jo vetëm si ruajtëse te vlerave unike te natyrës por edhe si mbështetëse te zhvillimit tone socio-ekonomik.

Metodologjia për Vlerësimin e Përftimeve nga Zonat e Mbrojtura (IVPZM) është një metodë e zhvilluar nga WWF për identifikimin e përfitimeve të dukshme e të padukshme që vijnë nga zonat e mbrojtura dhe analizon më tej kush i merr këto përfitime. Duke zbatuar këtë metodologji, takimi për vlerësimin e përfitimeve nga Parku Kombëtar Dajti mblodhi të dhëna mbi përfitimet që vijnë nga larmia e biodiversitetit, nga përdorimi i ujit te basenit ujëmbledhës të këtij parku, të dhëna mbi përfitimet ekonomike të bizneseve dhe popullatës nga turizmi malor si dhe nga mbrojtja e drejtpërdrejtë që sigurohet kundër proceseve të erozionit dhe zbutjes së klimës.

Një javë më parë, projekti filloi punën në Parkun Kombëtar të Valbonës me përgatitjen e procesit të certifikimit të këtij parku nga Federata Evropiane Europark. Certifikimi ECST, apo thënë ndryshe, anëtarësimi në Kartën Evropiane të Turizmit të Qëndrueshëm është mjet i shkëlqyer për promovimin e turizmit te zonës që do të vendosë parkun Kombëtar të Valbonës në hartën e parqeve evropiane për t’u vizituar. Për të qenë anëtar i suksesshëm i rrjetit elite prej 400 parqesh të Federatës Europark duhet të plotësohen një sërë standardesh në menaxhimin e parkut te Valbonës. Përgatitja e një strategjie zhvillimi së bashku me grupet e interesit dhe ngritja e një forumi të përhershëm të turizmit të qëndrueshëm janë dy prej kritereve më të rëndësishme ne procesin e aplikimit për certifikim te cilat do te mbështeten nga projekti.

Published in Aktivitetet

Kalendari i Aktiviteteve

« September 2014 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Partnerët e INCA-s

 

INCA në Facebook