Djele, 18 Shkurt 2018
Login | Mail

INSTITUTI PËR RUAJTJEN E NATYRËS NË SHQIPËRI

Njoftime

GEO-CRADLE Workshop

29 Qershor 2016

- The GEO-CRADLE consortium is organizing a regional workshop on "Accelerating EO-powered businesses and market take-up". See more at http://bit.ly/NoviGeo...

IUCN World Conservation Congress / Hawai'i 2016

05 Maj 2016

Planet at the crossroads 1 - 10 september 2016, Hawai'i Make the most of IUCN World Conservation Congress 2016 - start planning today! http://iucn-email.org/2GI3-QZYN-E548BEWE7B/cr.aspx (http://iucn-email.org/2GI3-QZYN-E548BEWE7B/cr.aspx)

Balkan Rivers Tour

07 Prill 2016

Balkan Rivers Tour - Osumi River (Albania), May10-12 The Osumi river canyon is supposed to have been formed 2-3 million years ago...

The Bay of Porto Palermo in Albania

30 Korrik 2015

RAC / SPA is producing a documentary film to better highlight the challenges regarding the issues of the protection of...

ipa

N2000 weblogo

dinarides_parks

N2000 weblogo

poseidonia weblogo

UNICEF weblogo1

N2000 weblogo

ACHIEVE-web-logo.jpg

GEO-cradle-logo-web.png

co_seed

senior

Na kontaktoni

facebookwebmailgooglemap
logoTë nderuar vizitorë! Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) kërkon të japë kontributin e saj modest në përpjekjet dhe aktivitetet që zhvillohen për mbrojtjen e natyrës dhe biodiversitetit në vendin tonë, e më gjerë në rajon. Ne jemi te kënaqur që ju zgjodhët për të vizituar faqen tonë dhe jeni të mirëpritur të na kontaktoni, për çdo koment ose sugjerim qe lidhet me përmirësimin e informacionit të dhëne në këtë faqe. Faleminderit dhe punë të mbarë!

Të shpëtojmë arinjtë shqiptarë

Koalicioni “Të shpëtojmë arinjtë shqiptarë” (Save Albanian Bears) dëshiron të shprehë shqetësimin më të thellë për rastet e mbajtjes së arinjve në robëri dhe sidomos për ato që janë shfaqur këta muajt e fundit. Ndër rastet më flagrante ishte shfaqja e dy këlyshëve të ariut në një resort turistik në Theth.

Siç mund të jeni në dijeni, qëllimi grupimit “Të shpëtojmë arinjtë shqiptarë”, që u krijua zyrtarisht më datë 17 Shkurt 2017 dhe që përfshin disa organizata qeveritare, jo-fitimprurëse dhe ndërkombëtare si: Agjensia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM), Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA), Aleanca e Alpeve Shqiptare (AASh), Shoqata për Mbrojtjen e Shpendëve dhe Gjitarëve (ASPBM),  Animal Rescue Albania (ARsA), Shoqata Ekspertët e Rinj Mjedisorë, Four Paws International, Associazione Salviamo gli Orsi della Luna, Shoqata “Në Familje për Familjen (NFPF), Fondacioni “Royal Albania”, Shoqata “Runja” dhe Shoqata Kombëtare e Parqeve Shqiptare (SHKPSH), është gjetja dhe zbatimi i një zgjidhjeje të qëndrueshme dhe afatgjatë për dhënien fund të mbajtjes së arinjve në robëri në Shqipëri.

Pavarësisht punës së bërë që në fillim të vitit 2016 nga Autoritetet Shqiptare, Koalicioni dhe organizatat përbërëse të tij, kur u arrit shpëtimi dhe sistemimi jashtë vendit i më shumë se 25 ekzemplarëve të arriut të murrmë, vërejmë me shqetësim që raste të reja janë bërë prezente gjatë periudhës së pranverës 2017:

  • Një ari i moshës 4-5 muajsh në plazhin e Durrësit si atraksion për foto
  • Dy arinj të moshës 4-5 muajsh në Theth të rrethit Shkodër (në një zonë të mbrojtur) pranë restorant Thethi Paradise
  • Një ari i moshës 3-4 muajsh në fshatin Shën-Mëri, Tiranë i cili u shpall për shitje në një platformë online
  • Ekspozimi publik dhe abuzimi me një këlysh nga dy artistë Shqiptarë (Mozzik dhe Adrian Gaxha)

Për sa më sipër, Ne, si një Koalicion që i dedikohet mbrojtjes dhe mirëqënies së kafshëve, shprehim shqetësimin tonë serioz duke qenë se po vazhdon të kryhet një krim ndaj mjedisit në Shqipëri pasi të gjithë këto arinj, të rrëmbyer nga natyra dhe jeta e egër, janë mbajtur dhe mbahen në kushte totalisht të papranueshme dhe në kundërshtim të plotë me ligjin për mbrojtjen e faunës së egër. 

Ky krim mjedisor përbën një rrezik të madh për ruajtjen e popullsisë së ariut të egër në Shqipëri, por gjithashtu për mirëqenien e kafshëve dhe imazhin e Shqipërisë si vend që planifikon të zhvillojë turizmin ekologjik. Mjafton këtu të përmenden me dhjetëra shkrime, reportazhe, emisione nga media prestigjioze ndërkombëtare si Daily Mail, Bild, AFP, Reuters, Dodo, etj.

Gjithashtu, sjellim në vëmendje që rritja e numrit të arinjve që mbahen në robëri sjell një kosto financiare të mëtejshme pasi ndërtimi i qendrës së shpëtimit të arinjve do të kërkojë më shumë resurse dhe nga ana tjetër kosto më të mëdha mirëmbajtjeje.

Nuk duhet lënë mënjanë edhe rreziku potencial që sëmundje të ndryshme, madje edhe tërbimi, përbëjnë për popullsinë apo individë që mund tu afrohen këtyre kafshëve.

Duke e vlerësuar lart kontributin e Ministrisë së Mjedisit dhe strukturave të saj të varësisë si AKZM dhe Inspektoriati i Pyjeve dhe Mjedisit në ruajtjen e faunës dhe florës, si dhe mbështjetjen e vazhdueshme në shpëtimin e një numri arinjsh gjatë vitit 2016 dhe 2017, Koalicioni u kërkon autoriteteve kompetente që:

Të ndiqen me urgjencë rastet e cituara më lart por edhe problemi i mbajtjes së arinjve në robëri në tërësi, dhe të  merren masat e nevojshme që të eleminohet mundësia e përsëritjes së tyre, me objektiv final gjetjen e një zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjatë, nëpërmjet:

  1. përmirësimit të kuadrit ligjor ekzistues dhe zbatimit rigoroz të ligjit në praktikë
  2. identifikimit, rregjistrimit dhe krijimit të një baze të detajuar të dhënash për të gjithë rastet kur individë të faunës së egër mbahen në gjendje robërie
  3. informimit dhe sensibilizimittë opinionit publik mbi paligjshmërinë e mbajtjes së arinjve në robëri dhe dëmin që po i shkaktohet kësaj specieje por edhe mjedisit në përgjithësi
  4. marrjes së masave konkrete për ngritjen e një qendre shpëtimi të arinjve që aktualisht mbahen në kushte robërie dhe për të cilët rehabilitimi është i pamundur.

Anëtarët e grupimit sigurojnë një mbështetje të plotë dhe të pakushtëzuar në plotësimin e pikave të mësipërme dhe përsërisin gadishmërinë për të vazhduar bashkëpunimin në arritjen e qëllimit të përbashkët.

Kalendari i Aktiviteteve

« February 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Partnerët e INCA-s

 

INCA në Facebook